Pages

Ads 468x60px

Bajok a challenge-rendszerrel



Nincs kiaknázva a visszanézés lehetősége


A bírói visszanézések lehetőségének célja az, vagy inkább az lenne, hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy a bírók helyesen döntöttek. Mostanában mégis egyre sűrűbben látunk példát arra, hogy a csapatok így is képtelenek megakadályozni egy emberi hiba következményeit.

Legutóbb, vasárnap, a Falcons-szal történt egy ilyen eset. Már nem volt időkérésük, és több mint 2 perc volt hátra az Eagles elleni meccsből, amikor Mike Smith nem tudott visszanézetni egy állítólagos elejtett labdát, amelyet vissza kellett volna hordani. Így a Falcons-nak esélye sem maradt, hogy ledolgozza a 6 pontos hátrányt.

Régen a bíró felelőssége volt a technológia alkalmazása. Azonban az NFL szerint ez fölöslegesen hátráltatta a játékot, így néhány éve bevezették a most is érvényes piros zászlós szabályt. Egy csapat meccsenként jelenleg kétszer challengelhet, azaz nézetheti vissza a bírói döntés tárgyát, és ha mindkét visszanézés sikeres volt, tehát meg kellett változtatni a bírói döntést, akkor a csapat kap egy harmadik lehetőséget is. De ha a challenge nem sikeres, marad az eredeti bírói döntés és a csapat elveszít egy időkérést. Ebből logikusan következik, hogy csak akkor lehet visszanézetni egy play-t, ha legalább egy időkérése még van a csapatnak. Az egyetlen kivétel ez alól, ha a bíró kezdeményezi a visszanézést, ha kevesebb, mint 2 perc van hátra a félidőből. Az viszont már sántít, hogy ha 2:22-vel a félidő vége előtt bizonytalan bírói döntés születik, már nem lehet megnézni, megnézetni.

A megoldás az lenne, ha visszahoznák a régi szabályt. Miért baj az, ha egy kis időt eltöltenek azzal, hogy a helyes döntést hozzák meg? Mostanában elég sok múlik ezen, Ed Hochuli bíró úr neve túl sokszor felmerült már…

Ha az idővel való takarékoskodás az igazságosság rovására megy, miért nem teszik automatikussá a visszanézést a pontszerzés, turnover, vagy egy kétséges first down megszerzése esetén? A challenge-rendszert pedig megtartanák az összes többi helyzetre. De minimum azt kellene bevezetni, hogy a bírók 5 perccel a félidők vége előtt már kezdeményezhessenek visszanézést.